sanovnik.bg»Съвети»Докога се пази върбовото клонче от Цветница?

Докога се пази върбовото клонче от Цветница?

Мариана В.Мариана В.
Джедай
461338
Докога се пази върбовото клонче от Цветница?

Точно седмица преди Великден по традиция храстияните отбелязват Цветница. Това безспорно е един от най-красивите пролетни празници.

На Цветница цялото семейство отива на празничната църковна литургия, носейки със себе си върбови клонки, китки от здравец или други любими пролетни цветя.

Самото осветяване на върбовите клонки се осъществява на нощно бдение в съботната вечер. В неделния ден, когато всички отново се съберат в църквата, свещеникът раздава вече осветените клонки и миряните си ги отнасят по домовете.

Традицията повелява освветени върбови клонки да се поставят върху иконата у дома или с венец от върбови клонки да се окичи входната врата.

Смята се, че осветените върбови клонки ще донесат на обитателите на дома много здраве през следващата година, затова и е задължително те да се пазят до следващата Цветница, когато ще бъдат заменени с нови.

През цялата година върбовите клончета ще пазят от лоши сили и болести, но само онези, които са осветени от свещениците по време на вечерната молитва в нощта срещу неделния ден.

Православните свещеници са категорични, че клонките, които сами берем и носим в църквата, както и тези, закупени от търговците пред храма, не са осветени и нямат защитна сила.

Според православната църква е чисто суеверие и кощунство да слагате осветените клонки под матрака, дюшека, леглото, килима или на други места у дома, както и да очаквате от тях да имат силата да сбъднат някакви неразумни желания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати