sanovnik.bg»Съвети»Колко пъти в годината има Пълнолуние?

Колко пъти в годината има Пълнолуние?

Колко пъти в годината има Пълнолуние?

Хората наблюдават фазите на Луната с голям интерес още от древни времена. Пълнолунието е това, което винаги е привличало вниманието - с неговата поява са свързани и редица ритуали и вярвания.

Пълнолуние се наблюдава, когато Земята застане между Слънцето и Луната. Тогава светлината от Слънцето не може да огрява спътника на нашата планета.

Ако трябва да опишем това явление с обикновени думи, ще кажем, че Пълнолуние се наблюдава, когато Луната се намира в противостоене на Слънцето.

По време на Пълнолуние полукълбото на Луната, обърнато към земята, почти изцяло е обляно от слънчева светлина. Същевременно другата страна на спътника ни, която е невидима от Земята, остава напълно скрита и от Слънцето.

Пълнолунието е явление, което се наблюдава на всеки 20.53 дни. Самото Пълнолуние започва два дни преди и продължава два дни след същинската фаза.

Простото пресмятане показва, че в една календарна година има 12 или 13 Пълнолуния. В редки случаи може да се наблюдават и две пълнолуния в рамките на 1 месец. Това явление се нарича Синя луна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати