Sanovnik.bg»Съвети»Какво е евнух?

Какво е евнух?

MarianeMariane
Джедай
329112125
Какво е евнух?

Евнухът е мъж, чиито тестиси са отстранени изцяло или частично. Това може да е станало в резултат на хирургическа операция или по случайност, но резултатът е един и същ – мъж, който по обективни причини не може да отделя най-важните полови хормони, нито да има нормална полова функция.

В миналото евнуси са били създавани насилствено, за да служат като пазачи на харема на турските султани и на китайските императори. Само по този начин владетелите са могли да си гарантират, че жените са им били верни, а децата, родени от тях, са наистина техни.

Традиционно евнусите, които са служили в харемите на турските султани, са били негри от Судан, които са били кастрирани още като малки момченца. Те са били продавани на различни места в Близкия Изток, където също са били ползвани за охрана и обслужващ персонал.

Ужасяващата практика да се кастрират момчета се е пренесла и в Европа, но по съвсем други причини. През Средните векове малките момчета, които пеели хубаво, били кастрирани, за да се запази техния красив и мелодичен глас.

Обикновено варварският акт е бил извършван още преди пубертета, преди да настъпят мутациите. Един от най-известните кастрати е бил великият Фаринели (ил Кастрато), познат на почитателите на класическото оперно изкуство.

Кастрирането и създаването на евнуси се практикува дори и днес, основно по религиозни причини. Все още има места в страни, където процъфтяват т.нар секти на кастратите, основно в Индия и Русия. Там евнусите смятат, че чрез премахването на половите си белези почитат или се доближават до някое божество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати