Какво е значението на ръкуването?

Какво е значението на ръкуването?
Снимка: sanovnik.bg

Ръкуването между двама души е останка още от най-древни времена – от пещерния човек. Когато двама първобитни хора са се срещали, те за вдигали ръцете си във въздуха, излагайки отворените си длани на показ. Това се е правело, за да се види, че не носят никакво оръжие. С течение на вековете този жест се променя и в наши дни древният ритуал за поздрав вече се изразява в сплитане и разтърсване на данните. Ръкуването се прави в началото и в края на срещата.

По силата на ръкуването и начина на подаване на ръката може да се изгради много бързо първо впечатление за човек. За да направите хубаво впечатление, дръжте ръката на своя събеседник здраво, но умерено. Ръкостискането с две ръце е знак за привързаност, затова не го правете при запознанство с нов човек.

Основно ръкуването е 5 вида – подчиняващо, политическо, много силно, тип умряла риба и доминиращо. Ръкостискането тип умряла риба (бавна и отпусната ръка) говори за несериозен и безхарактерен човек. Може даже да се тълкува като признак на презрение.

Доминиращото ръкуване е с длан надолу, леко покривайки ръката на събеседника. Така се ръкува властен човек, който демонстрира превъзходство и неотстъпчивост. Подчиняващото ръкуване е точно обратното – дланта се подава нагоре. Такъв човек е колеблив, нерешителен и неспособен да отстоява себе си.

Много силното ръкостискане може да бъде даже болезнено. Така се ръкува човек, който иска да го вземат насериозно, търсещ признание и внимание. Политическото ръкостискане е и с двете ръце – лявата захлупва дясната.

Рейтинг

4.3
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати