Какво е петохлебие и как се прави?

Какво е петохлебие и как се прави?
Снимка: sanovnik.bg

Петохлебието е християнски обичай за раздаване на храна на вярващите. Петохлебието, както подсказва и името му, е свързан пряко едно от чудесата, направени от Христос. В библията е описано как Спасителят успял само с пет хляба и две риби да нахрани хиляди души.

Мнозина смятат, че то е остатък от раннохристиянска агапа или вечеря на любовта, практикувана около I-II век след Христа . На нея вярващите се събират да славят Господ, а когато приключвали с молитвите си се подкрепяли с хляб и вино.

По онова време по-богатите пристияни раздавали на по-бедните си събратя по вяра хляб, вино, пшеница и елей. Петохлебието (храненето) се извършвало веднага след всенощното бдение, в края на великата вечерня. Всеки от присъстващите получавал хляб и вино, след което не консумирал нищо до сутринта.

И днес петохлебие се извърщва все още на много места у нас. За да вземат участие в него се препоръчва вярващите да носят в църквата в деня на петохлебието 5 бр. квасени питки без яйца, сирене и животинска мазнина, червено вино, зехтин и неварено жито.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати