sanovnik.bg»Съвети»Какво е плащаница?

Какво е плащаница?

Какво е плащаница?

Плащаница е лененото платно (саван), с който се завива тялото на починалия. В ленена плащаница според Библията е било завито тялото на Иисус Христос след разпятието му. Всъщност най-известната погребална плащаница в света е Торинската плащаница, която понастоящем се съхранява в катедралата Свети Йоан Кръстител в Торино, откъдето идва и името ѝ.

Торинската плащаница е една от най-разпознаваемите християнски реликви. Погребалната плащаница на Христос се споменава за първи път още през VI век в документ на църква в Мала Азия. Там пише, че съхраняваната при тях плащаница е същата, в която Йосиф от Ариматея увива тялото на Спасителя.

Няколко века по-късно плащаницата става притежание на рицаря Джефри дьо Чарни и въпреки че през 1389 г. тя е обявена за фалшификат от епископа на Троя, всички папи от Йоан II насам приемат, че тя е истинска реликва от най-емблематичното време за християнството.

Торинската плащаница става световно известна, когато през 1989 г. италианският азвокат и фотограф Секондо Пия я заснема, докато е изложена в Торинската катедрала. След проявяването на снимките авторът изпада в шок, защото на фотографиите ясно се виждат контурите на човешко тяло, върху което личат множество прободни рани.

Скептиците категоричат възможността отпечатъка да е останал от тялото на Иисус Христо и се опитват да обяснат следите с опит за фалшификация и човешка намеса. Интересен факт е, че дори въглероден анализ, направен в три различни лаборатории не успя да докаже или отхвърли автентичността на плащаницата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати