Какво представлява цунами?

Какво представлява цунами?
Снимка: sanovnik.bg

Като част от сложната земна екосистема на Земята ние сме безсилни пред някои от природните явления, които тя ни поднася. Едни от тях са гигантските разрушителни вълни, по-известни като цунами.

Цунами идва от японски и означава точно пристанищна вълна. За разлика обаче от обикновените вълни, които сме свикнали да виждаме, цунамитата са необичайно високи и могат да пометат буквално всичко по пътя си.

Цунамитата възникват при масивно разместване на водните маси, като те могат да се появят както в море или океан, така и в обикновено езеро.

Обикновено се наблюдават в крайбрежията на някои от големите водни басейни, като статистиката показва, че 80 процента от всички цунами по света се случват именно по крайбрежията на Тихия океан.

Независимо дали са се образували в езеро или в океана, механизмът на възникването на цунамитата е един и същ. Големи водни маси се изместват вследствие на изригване на подводни вулкани, земетресения, подводни метеоритни сблъсъци, движение или разместване на земните маси под водата и дори изпробване на ядрени оръжия.

Когато под влияние на някой от изброените фактори земните участъци на дъното на океана се деформират, водният стълб, който се опира в тях, се премества, без да се разтече. Образува се т.нар. водно възвишение, което се придвижва към брега с висока скорост, достигаща от 400 до 800 км/ч.

В открити води вълната не е твърде висока, но с наближаването на сушата, нейната скорост се забавя, енергията се трансформира от хоризонтална във вертикална и цунито се извисява на внушителните 15 до 30 метра височина и стотици километри ширина.

Достигайки до сушата водната стихия залива първо ниските участъци, помитайки всичко по пътя и причинявайки огромни разрушения. След това вълната се оттегля навътре, само за да удари отново, докато затихне.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати