Какво се прави на Стефановден?

Какво се прави на Стефановден?
Снимка: sanovnik.bg

Стефановден по традиция се отбелязва на 27 декември, три дни след Рождество. На този ден православната църква почита паметта на Свети Стефан. Но в народния календар на този ден не само се почита светеца, ами се прави равносметка на това, което сме извършили през годината и това, което ни остава да направим занапред.

Затова и традициите и обичаите за Стефановден са свързани преди всичко със затваряне на цикъла на отминаващата година и откриване на новата.

На Стефановден традицията повелява около трапезата да се събере цялото семейство. За да нагости всички, стопанката трябва да стане рано сутрин и да приготви вкусни месни ястия -свинско със зеле, месни зелеви сарми. Задължително се меси обреден хляб, поднася се баница.

В някои краища на страната на трапезата задължително присъства прясно заклана кокошка, за да може идната година да е силна и богата.

В деня, в който почитаме паметта на Свети Стефан, младите семейства трябва да посетят кумовете си, своите родители или кръстниците си, за да им засвидетелстват своето уважение.

Тогава се прави и ладуването - обичай, при който неомъжените моми се събират, за да се опитат да предскажат кога и с кой ерген ще се задомят.

При ладуването те плетат китки, към всяка привързват своя лична вещ, обикновено пръстен и заедно ги потапят в менче, пълно с мълчана вода.

Покриват менчето с китките с червена кърпа и щом се развидели, една девойка, облечена в булчинска премяна, вади китките една по една и гадае, а останалите пеят т.нар ладинки (обредни песни).

На Стефановден започват така наречените Мръсни дни, които продължават до Йордановден. През тези дни жените не бива да метат, перат или да мият косите си. Църквата не извършва венчавки, кръщенета, че дори и опела.

На празника, както и през останалите Мръсни дни хората не трябва да излизат навън по тъмно.

На Стефановден младите семейства гостуват на своите родители, кумове или кръстници, за да им засвидетелстват необходимото уважение.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати