sanovnik.bg»Съвети»Как се хипнотизира човек?

Как се хипнотизира човек?

Как се хипнотизира човек?

Преди да отговорим на въпроса как се хипнотизира човек, трябва да уточним какво всъщност представлява хипнозата. Хипнозата е въвеждане на човек в състояние на изменено, т.нар. стеснено съзнание.

И въпреки че донякъде прилича на сън, не бива да се бърка с него, защото обектът на хипноза продължава да възприема информацията от заобикалящия го свят. Просто възприятията му са изкривени и информацията постъпва в мозъка, без да преминава пред естествените критични филтри на съзнанието.

Погрешно за баща на хипнозата се сочи виенският доктор Месмер, който лансирал теорията за животинския магнетизъм и провел първите публични сеанси на масова хипноза. Хипнозата е позната на човечеството от хилядолетия и е практикувана още в древни времена от магьосници и шамани от всички краища на света.

Има няколко различни методи за хипнотизиране на човек. Едни разчитат на метод на силно въздействие - внезапен силен шум зад гърба на пациента, неочакван тласък или избухване на пламък пред очите.

Други залагат на еднообразно и монотонно повтарящо се хипнотично действие - движение на предмет пред очите на хипнотизирания, ритмично поглаждане на слепоочията или челото, монотонен шум.

Най-често използваният метод е методът на словесното внушение. При него хипнотизиращият повтаря бавно и монотонно някаква мантра - вие сте спокойни и разхлабени, вашите клепачи се наливат с олово, вашите крака губят чувствителност, вие заспивате..

Обикновено най-големите специалисти в хипнотизирането залагат на комбинация от изброените техники, за да постигнат целите си.

Внушението или сугестията не бива да се бърка с класическата хипноза, защото сугестия на практика се практикува ежедневно и от всеки. Тя ни влияе под формата на родителски наставления, изисквания на шефовете на работното място, агресивни рекламни кампании и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати