Какво означава профайлър?

Какво означава профайлър?
Снимка: sanovnik.bg

Професията на криминалистите, които се занимават с изготвянето на психологически портрет на престъпниците, нашумя покрай редица американски сериали. Но какво всъщност означава профайлър и каква е неговата задача?

Профайлърът е криминалист, който може да изготви подробен психологически портрет на престъпник, да опише неговите навици, дори и някои от физическите му черти само въз основа на данните, които са били събрани от другите специалисти, работили на местопрестъплението.

Работата на профайлърите е да анализират цялата информация за дадено престъпление, за да могат в най-пълна степен да опишат престъпника. Опитните профайлъри могат да предоставят на полицаите дори такива подробности като пол, приблизителна възраст, професия, семейно положение и др.

Тези специалисти, за които се вярва, че буквално могат да проникнат в съзнанието на престъпниците, работят с методите на криминалистиката, които комбинират с тези на психиатрията и психологията, за да съставят възможно най-пълнен портрет на престъпника.

В наши дни профайлъри работят не само в полицията, но и на много други места. Все по-актуално е присъствието на профайлъри на борда на самолетите на авиокомпаниите, чиято задача е да не допускат да се качат лица със съмнително поведение, които може да бъдат потенциално опасни за останалите пасажери.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати