Как се открива злато?

Как се открива злато?

Все още има много хора, които се прехранват от откриването на злато. Онези, които са добри в това, изкарват наистина сериозни пари, но златотърсачите ревниво пазят тайните си. Ние ще ви разкрием част от тях, срещу скромен дял от откритите самородни късове злато.

Обикновено златото се намира в рачни корита или долини, като наличието му се потвърждава от наличието на съвкупност от признаци. Препоръчително е да търсите в долини, през които минава река, дере, вада или малко поточе. Важно е да знаете, че златото е един от най-тежките метали и то върви по дъното на реката с т.нар. тежка фрикция (съвкупност от минерали и метали).

Златните находища се намират обикновено при коренни находища или стари наносни конгломерати.

За наличието на злато можем да съдим от т.нар. индикативни минерали - магнетит, кварц и др. Те подсказват, че това място е подходящо за търсене на злато. Но преди да запретнете ръкави и да хванете здраво лопатата, огледайте речните камъни. Търсете петна, които се образуват при окисляването на пирита. Петната са черни до ръждиви-оранжеви-жълти.

Търсете злато и в райони, където вирее полски хвощ. Той е водолюбиво растение, което се среща основно около естествени водоеми.

От важно значение при търсенето на злато е и сезонът. Обикновено в края на зимата и ранната пролет разсипи и различни свлачища се активират, което води до разместване на земните пластове и откриването им.

Ако не сте запалени по златотътрсачеството, може да се опитате да откриете злато, което някой, живял преди вас е заровил. За целта може да приложите дълбока оран на нива, за която има сведения, че се е намирала в район, който е бил гъсто населен в миналото. Свидетелство за това може да дойде от стари карти, наличие на културен пласт и открити археологически находки.

Все пак трябва да подчертаем, че откритото злато не ви принадлежи. По закон то трябва да бъде предадено в музей, а вие ще получите някакъв процент от левовата му равностойност.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати