Защо се събуждам през нощта?
Why Do I Wake Up During the Night?Zašto se budimo noću?
Sanovnik.bg»Съвети»Защо се събуждам през нощта?

Защо се събуждам през нощта?

MarianeMariane
Джедай
329112125
Защо се събуждам през нощта?

Често може да се случи да прекарате изморителен ден в работата, после да свършите домакинските си задължения и рано-рано да легнете в кревата с надеждата да се наспите, само да се събудите няколко часа по-късно и да не можете да заспите отново.

Всъщност нощното събуждане е много по-често явление отколкото си мислите и засяга много повече хора от очакваното.

Интересен е и фактът, че почти всички, засегнати от нощното събуждане, отваря очи около 3 часа през нощта.

Всъщност нарушенията на съня и честото нощно събуждане могат да бъдат причинени от редица фактори.

Причина за нощно събуждане може да бъде прекомерното количество стрес, на което човек е изложен. Симптом на преумора или прекалена тревожност е събуждането с усещането за силно безпокойство, сърцебиене и усещане за опасност.

Това може да се дължи както на физическа, така и на емоционална преумора, ако имате проблем или проблеми, с които не може да се справите.

Повишеното ниво на стрес на организма кара мозъкът да работи по-усилено и може да се отрази като накара мозъкът ни да промени част от навиците, свързани със съня и заспиването.

Как точно става това?

Безпокойството, което изпитваме, променя централната нервна система, като прави малки, но съществени промени в био и неврохимичните системи, изграждащи цикъла сън-събуждане. А това води до промени в стадиите на съня и нетовите фази.

Засегнато е не само качеството на съня, но и механизмът на заспиване. И когато най-накрая човек все пак успява да заспи, той скоро де буди, защото не достига до REM етапа, на който сънят и дълбок и възстановителен.

Ако често се събуждате с усещането за смътно безпокойство и страх, това е сигурен знак, че нещо в живота ви не е наред и е време да предприемете стъпки за отстраняването му и справянето с проблемите.

Според други специалисти по съня, нощното събуждане е спомен от времето, в което хората не са разполагали с електричество и са прекарвали доста голяма част от зимните месеци в тъмнина. Тогава те са си лягали рано, спели са по няколко часа, събуждали са се за 1-2 часа, след което отново заспивали за още 3-4 часа сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати