Колко крале Луи е имала Франция?

Колко крале Луи е имала Франция?
Снимка: sanovnik.bg

Франция е една от най-старите монархии в Европа. Историята на нейните владетели е добре документирана и в подробности. Френската монархия на практика започва съществуването си като отделна монархия след разпадането на Франкската империя и обособяването на Западно Франкско кралство.

Първите и най-стари владетели на Франция били Меровингите, които давали на синовете си имена като Хлодвиг, Хлотар и др., но не и Луи. Първият френски владетел, който носел името Луи бил Луи (Лудвиг) I, известен още с прозвището Благочестивия. Той принадлежал към династията на Каролингите и бил син на Карл Велики и внук на Пипин Късия.

Следващият Луи в списъка на френските крале е Луи II - Пелтекът, следван от сина си Луи III, също от династията на Каролингите. Тази династия дава на френската корона още Луи IV от Отвъдморието, както и Луи V - Ленивия, който бил толкова ленив, че дори не оставил наследник.

С неговата смърт на трона на Франция се възкачили Капетингите. Към тази династия принадлежали Луи VI - Дебелия, Луи VII - Младия, Луи VIII - Лъвът, Луи IX - Свети и Луи X - Вироглави.

Със залеза на династията на Капетингите, на тяхно място се възкачили наследниците на династия Валоа, които дали на Франция множество крале, сред които и Луи XI - Предпазливия. В края на XV век на трона се възкачил единствения представител на кралския род Валоа-Орлеан - Луи XII, останал в историята като Бащата на народа.

Традицията да кръщават престолонаследниците си с името Луи била продължена и по време на господството на династия Бурбон, които дали крале като Луи XIII - Целомъдрения (Справедливия), Луи XIV - Велики, Кралят Слънце, Луи XV- Обичания и Луи XVI - Последния.

След смъртта на Луи XVI - Последния неговият син Луи XVII (Луи Шарл) формално застава на трона, но през цялото си кратко царуване той е затворен в храм и властта му е притежавана от лидерите на Френската република.

Когато умира на трона на Франция застава неговият чичо - Луи-Станислас XVIII. Той обаче трябва да чака няколко години абдикацията на Наполеон, за да заеме законно трона си.

Последният френски монархически владетел с името Луи е Луи-Филип - Гражданинът, който е бил начело на монархията от 9 август 1830 г. до 24 февруари 1848 г.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари