sanovnik.bg»Съвети»За колко време се разлага тялото на човек?

За колко време се разлага тялото на човек?

MarianeMariane
Джедай
329112180
За колко време се разлага тялото на човек?

Смъртта е една от неизбежностите на съществуването. Но тя, освен край на съществуването, дава начало на цял куп послесмъртни процеси, които се изразяват в повечето случаи в разлагане на меките тъкани на тялото. Както е казано в Еклесиаста - "От пръст си и на пръст ще станеш".

Малцина си дават сметка, че процесите по разлагане на тялото настъпват непосредствено след смъртта. Това се дължи на съдържащите се в телата ни микроорганизми. Оставени без кислород клетките ни умират за минути, ставайки по този начин храна за бактериите.

Под въздействие на тези събития се задействат гнилостните процеси в тялото. Скоростта на разлагане на тялото при различните тела е изключително различна и зависи от редица фактори, сред които температурата на околната среда, влажността, количеството на кислород, състава на почвата ако тялото е погребано, начина на погребване.

Времето за разлагане на човешкото тяло зависи също така от телосложението на починалия (по-охранените хора се разлагат по-бързо), от възрастта на починалия, както и от причината и темпа на настъпва на смъртта.

За колко време ще се разложи човешкото тяло може да зависи и от наличието на обширни рани, инфекциозни заболявания, прегряване, хроничен алкохолизъм или продължителна агония. Тези фактори ускоряват процесите на гниене.

Разлагането на тялото се задържа обаче при остра кръвозагуба, отравяне с въглероден оксид или цианиди или в случай, че трупът е разчленен.

Според специалистите по патоанатомия при нормални обстоятелства човешко тяло, погребано в земята, би трябвало да се разложи напълно за около 4 години. Но то може да се разложи преди този срок или да не се разложи, ако преди това се сапунира или мумифицира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 4
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати