sanovnik.bg»Съвети»През колко време има Пълнолуние?

През колко време има Пълнолуние?

MarianeMariane
Джедай
329112184
През колко време има Пълнолуние?

Пълнолунието е една от лунните фази, която се наблюдава с най-голям интерес от хората. Пълнолуние се появява, когато Земята застане между Слънцето и Луната. Казано с точни научни термини пълнолуние се наблюдава, когато геоцентричните истински географски ширини на Слънцето и Луната се различават със 180 градуса.

Казано с други думи пълнолуние има, когато Луната е в противостоене на Слънцето. В тази фаза на земния спътник, гледано от Земята, полукълбото на Луната, обърнато към планетата, е почти изцяло обляно от слънчева светлина и изглежда кръгло.

Същевременно по време на пълнолуние другата страна на Луната, която е невидима от Земята, остава напълно скрита и от Слънцето.

Точното време между еднаквите фази на Луната е средно 29.53 дни. Казано с други думи истинско пълнолуние се наблюдава на всеки 29 дни и половина. Важно е да отбележим, че пълнолунието продължава два дни преди и два дни след същинската фаза.

Когато в рамките на един месец се наблюдава второ пълнолуние, то се нарича Синя Луна, като наименованието няма нищо общо с цвета на небесното тяло. Обикновено явлението Синя Луна се наблюдава веднъж на две години и половина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
Общо гласували: 6
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати