Колко килограма тежи делфинът?

Колко килограма тежи делфинът?
Снимка: sanovnik.bg

Делфините са изключителни животни. Ти принадлежат към семейство морски бозайници от разред Китоподобни. Смята се, че тяхното самостоятелно развитие е започнало още преди около 10 милиона години през периода на Миоцена.

В наши дни съществуват 36 представители на вида делфини, като повечето от тях са океански обитатели. Има и делфини, които се срещат в сладки води, без да се бъркат с Речните делфини. Важно е да уточним, че към делфините се отнасят и т.нар. китове - широкомуцунест делфин, косатки, гринди.

Общото между всички представители на делфините е тяхното издължено тяло с вретеновидна форма, което е приспособено за бързо плуване. Техният основен двигателен орган е раздвоена перка, която в хода на еволюцията е видоизменена в опашен плавник. Предните им крайници са гърди перки, а задните крайници липсват, като остатък от тях са две закърнели тазови кости.

Най-едрите представители на семейството на делфините са косатките или китовете убийци. Те достигат тегло от над 4000 килограма и дължина над 8.5 метра. На-често наблюдаваните делфини са бутилконосовите делфини, чиято дължина достига 2.8 -4 метра. Те достигат тегло от 120 до 400 кг.

Обикновените делфини имат по-скромни размери. Те достигат дължина 1.5-2.4 метра и тегло до 100-140 кг. Най-малкият представител на семейството на Делфините е хекторовият делфин или новозеландски пъстър делфин. Той е дълъг едва 1.2-1.6 метра и теглото му не надвишава 60 кг. Хекторовият делфин е застрашен от изчезване.

Рейтинг

3.6
Общо 7 гласували
5 2
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати