Колко спасителни лодки е имало на Титаник?

Колко спасителни лодки е имало на Титаник?
Снимка: sanovnik.bg

Презокеанският лайнер Титаник е може би най-злополучният кораб в историята на британското корабостроене. Суперлуксозният лайнер потегля от на първия си и последен курс на 10 април 1912 година от пристанището в Саутхамптън (Англия) за Ню Йорк.

Четири дни и половина по-късно непотопяемият кораб се намира на дъното на Атлантическия океан след фатална среща с айсберг в нощта на 14 април срещу 15 април в северната част на Атлантика. Заедно с него на дъното потъват и около 1500 души.

Строителите на най-луксозният кораб по онова време са били толкова убедени, че той не може да бъде потопен при никакви обстоятелства, че не са си направили труда да осигурят спасителни лодки за всички пътници и екипаж на кораба.

Така Титаник се отправя към гибелта си оборудван само с 16 спасителни и 4 сгъваеми лодки. С пълен догоре капацитет в тези лодки е можело да се поберат едва около 1170 души или приблизително половината от всички 2207 пътници и екипаж, които са се намирали на кораба по време на фаталния сблъсък с айсберга.

След като станало ясно, че непотопяемият кораб е на път да потъне, на борда на Титаник настъпва паника. Първите лодки с евакуирани пътници са спуснати с много незаети места.

Впоследствие спасените пътници не са се опитали да потърсят оцелели във водата. В крайна сметка в лодките с капацитет 1170 човека са се спасили само 705 души. Това отрежда на потъването на Титаник пето място по трагизъм в морската история.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати