С колко процента работи човешкият мозък?

С колко процента работи човешкият мозък?
Снимка: sanovnik.bg

Един от най-големите митове за мозъка е, че хората използват само 10 процента от капацитета му. Този мит толкова дълбоко е заседнал в съзнанието на мнозина, че повече от 60 процента от всички хора сляпо вярват в него.

Това може би се дължи на факта, че хората обичат идеята, че във всеки един момент могат по магически начин да станат по-интелигентни, по-изобретателни или да подобрят творческите си способности.

Разбира се, учените отдавна са опровергали този нелеп мит. На практика хората използват 100 процента от мозъка си, просто не използват целия си мозък непрекъснато. Доказателства за това са всички сканирания на мозъка с ядрено-магнитен резонанс, които показват кои части на мозъка се активизират при извършване на различни дейности и дори при мисленето за различни неща.

Дори когато човек е в безсъзнание или спи, мозъкът му работи с пълен капацитет, кара го да диша, да поддържа температурата на тялото, обработва приетата през деня информация и много други.

Достатъчно е да споменем, че мозъкът, чието тегло е едва 3-5 процента от общата телесна маса изразходва близо 20 процента от цялата енергия в тялото. Човешкият мозък е най-мощният компютър, който е в състояние да обработи 10 трилиона операции в секунда според Масару Емото.

Това означава, че на практика притежаваме неограничен капацитет за усвояване на нови знания и умения, нова информация. Във всяка една секунда от съществуването ни мозъкът ни обработва 400 милиарда бита информация, като ние реално осъзнаваме едва 1/2000 част от тях.

Мисленето и съзнанието остават най-голямата загадка за науката. те са съсредоточени в 17 процента от обема на мозъка, в префронталния мозъчен кортекс. Останалите 83 процента от мозъка са отделени на нашето подсъзнание. Именно тези 83 процента от мозъка ни работят усилено през нощта, когато спим и си мислим, че си почиваме.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари