sanovnik.bg»Съвети»Колко време човек може да издържи без въздух?

Колко време човек може да издържи без въздух?

MarianaMariana
Джедай
3301121149
Колко време човек може да издържи без въздух?

Хората имат нужда от кислород. Благодарение на него се поддържат всички жизнени процеси в човешкото тяло. Именно кислородът е това, което поддържа клетките в тялото живи. Липсата му дори и за няколко минути води до разрушаването им.

Особено критична е липсата на въздух за човешкия мозък. Мозъкът е най-големият потребител на кислород в тяло, той изразходва почти 20 процента от целия кислород, въпреки че е тежи едва 5 процента от общата телесна маса.

Ако притокът от кислород към мозъка бъде напълно прекъснат, човек ще изгуби съзнание в рамките на 10 секунди. Останали без жизненоважния кислород, клетките в мозъка ще умрат в рамките на 4 до 6 минути, в резултат на което човек ще умре.

Няколкоминутната липса на въздух може да остави човек във вегетативно състояние, където все още съществуват телесни функции на лицето и някакви основни рефлекси, но няма мозъчна дейност. Такива пациенти обикновено умират в рамките на една година.

Смята се, че средностатистическият човек би могъл да задържи дъха си под вода, респективно да издържи без въздух 2 минути. Професионалните гмуркачи и водолази могат да задържат дъха са 4-5 минути, основно защото белият им дроб е по-развит.

Световният рекорд по задържане на дъха под вода принадлежи на датчанина Стиг Севериснсен, който е успял да задържи дъха си 22 минути. Той е успял да постигне това, като непосредствено преди опита е дишал чист кислород, за да елиминира от организма си голяма част от въглеродния диоксид и азота.

Освен това той е поставил рекорда в басейн с температура на водата 30 градуса, а както е известно студената вода забавя жизнените процеси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати