Колко тежи човешката глава?

Колко тежи човешката глава?
Снимка: sanovnik.bg

Човешкото тяло е едно от най-съвършените изобретения на природата. То представлява великолепен, саморегулиращ се механизъм. Тялото на хората е изградено от различни видове тъкани. Тези тъкани са групирани така, че да изграждат отделните органи, които от своя страна са свързани помежду си и се обединяват в различни системи о органи.

Въпреки че хората по цял свят се различават по тегло, ръст, цвят на кожата и косата, те всъщност са анатомично еднакви. На външен вид тялото на хората се състои от глава, врат, туловище, в което се включват гръден кош, коремна и тазова област, ръце и крака.

Човешкото тяло е изградено от различни тъкани - съединителна, епителна, нервна и муксулна. Това обуславя и различното относително тегло на отделните части на тялото. Една от основните части на човешкото тяло е водата. Тя изгражда близо 70-75 процента от тялото ни.

Общото тегло на всички органи и части на човек се нарича телесна маса. Теглото на отделните части на тялото зависи от общата телесна маса на човек, затова трудно може да се говори за отделни средни стойности.

Например туловището заема 43 процента от телесната маса, на ръката се пада 1 процент, на предмишницата - 2 процента, на ходилото - 2 процента и т.н. Човешката глава обикновено тежи около 4-7 процента от телесната маса. Което ще рече, че главата на средно едър възрастен човек тежи около 3.6 кг.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати