sanovnik.bg»Съвети»Защо се нарича тъмна психология?

Защо се нарича тъмна психология?

Защо се нарича тъмна психология?

Психологията е древна научна област, която в буквален смисъл се превежда като наука за душата. В съвременния свят това е наука, изучаваща закономерностите около човешката психика.

Психологическата дисциплина се разклонява в редица разновидности, специализирани в точно специфична сфера от психическата дейност.

Едни от тези разклонения на психологията са патологията, когнитивна психология, биопсихологията, еволюционна психология, позитивна психология и прочие.

Едно от последните понятия, добиващи широка популярност в сферата на психологията, е това, за тъмната психология.

Какво означава тъмната психология и какъв е предметът на нейната дейност?

Тъмната психология според името си подсказва за асоциации като лошо, пагубно и нередно поведение. Най-общо тя се занимава с човешките поведенчески анвици, носещи негативно влияние върху самия индивид и отношенията му с околните.

Психолозите обособяват специализиран термин – тъмната триада. В нея са комбинирани 3-те най-заплашителни човешки психологически проявления – нарцисизъм, психопатия и макиавелизъм.

Тези поведения могат да съществуват по отделно, но и да се комбинирам във всеобщо поведение, което психолозите определят като токсично. Нарцисизмът е състояние, при което хората са егоистични, апатични и не приемат критика.

Макиавелизмът се среща при хора, които са двулични, манипулативни и се ръководят изцяло от собствения си интерес. Психопатията се проявява при хора, които не изпитват угризения и демонстрират антисоциално поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати