sanovnik.bg»Съвети»Какво се раздава на Задушница?

Какво се раздава на Задушница?

Какво се раздава на Задушница?

Задушница е ден, в който почитаме нашите близки, които вече не са между живите. Задушница се пада в първата събота преди Архангеловден, за това се нарича Архангелова Задушница. Във всяка църква се прави обща панихида за тези, които вече не са сред живите. На този ден се молим за душите на нашите починали близки и палим свещи. А ето и какво се раздава на Задушница:

1. На този ден ходим на на гробовете на починалите си близки;

2. На Архангелова Задушница, както и при другите задушници се прави трапеза. Архангеловата задушница се казва още Голяма задушница, тя е последната за дадената година, за това на масата на Задушница се слагат седем различни ястия, включително и тези, които е харесвал починалия;

- Първата хапка от трапезата се поставя на земята, а първата глътка вино се излива на земята, не се изпива и се казва "Бог да прости" починалия.

- Освен това на Задушница се раздават храни като варено жито, питки, пилешко, агнешко или месо като цяло. Раздават се също и дребни сладки, бонбони, ябълки или други плодове. Може също да се раздаде кекс, всъщност може да се раздаде почти всичко. Житото е символ на възкресението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати