Суеверия за Гергьовден

Суеверия и поличби за Гергьовден. Колекция събрание суеверия свързани с Гергьовден. Списък със суеверия на различни теми. Гергьовден - Суеверия.

На Гергьовден може да се направи магия с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката черевен. На сутринта конците се разменят три пъти. Вярва се, че чрез трендафила болестите си отиват.

На Гергьовден за овчарите и говедарите се приготвят специални кравайчена. Носят им се на кошарите, обикаля се с тях три пъти за предпазване от магии и болести.

На Гергьовден на кръста се връзват върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик. Вярвя се, че това ще ги предпази от болки в кръста.

На Гергьовден за изцеление болните се провират три пъти под вековно дърво.

На Гергьовден болните хора се къпят в лява вода - там където водата завива на ляво. Вярва се, че това ще им донесе изцеление.

На Гергьовден стомните се пълнят с отвори, обърнати по течението, а не срещу него. По този начин, за да влезе в стомната водата се обръща обратно и става лява вода. А тя се използа при баене и лекуване на екземи или болни очи.

Водата, която се носи на Гергьовден, трябва да е от място, където се се къпали и мили жените преди изгрев.

С роса от Гергьовден, хваната на брадвата се лекуват екземи, ранички, струпеи.

С роса от Гергьовден се замесват обредните хлябове, подквасва се млякото.

На Гергьовден млади и стари се търкалят в росата за здраве, защото всичко в тази магическа утрин е покрито с блага роса.

На Гергьовден се пие студена вода на гладно, като се вярва, че тя ще прочисти кръвта. Още по - добре е, ако водата се пие от нова стомна.

На Гергьовден на особена почит са вълшебствата на водата. Къпането на празника в реката, се вярвя, че пердпазва от треска.

Клонка от глог поставена на кръста на Гергьовден, се вярвя, че предпазва от болки по време на работа.

На Гергьовден през целия ден хората се кичат със свежи цветя, които се смята, че предават магическата сила на природата, отключена през този ден.

На Гергьовден най - възрастната жена в къщата удря децата под завивките с клонче коприва за да са здрави.

На Гергьовден който стане пръв, измива лицето си с коприва и удря спящите в къщата по ходилата с коприва, за да са пъргави през лятото.

Ако на Гергьовден жените носят китка от коприва над челата си, вярва се, че това ще ги предпази от главоболие.

Кокалчето от предния десен крак на агнето за Гергьовден се пази, тъй като се вярва, че служи за лек и против уроки. Ако има дете с болно гърло, кокалчето се загрява и с него се маже болното място.

Ако в съда с кръвта от жертвеното агне за Гергьовден се постави коприва, се вярва, че по - късно с нея могат да се лекуват обриви и други кожни болести.

Ако до Гергьовден невестата се събуе боса, това ще предизвика суша.

За предпазване от градушка се пали свещ от Гергьовден, Великден или Бъдни вечер.

За предпазване от градушка се палят свещ или слама от Бъдни вечер, Гергьовден или Тодоровден.

Ако гърми на Гергьовден или на Свети Илия, орехите и лешниците ще останат празни.

Рейтинг

4.2
Общо 11 гласували
5 5
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

г-н асенов
г-н асенов
30.04.2012 20:57
19 Казвам ли аз, че идоложертвеното е нещо, или че идолът е нещо? Не.
20 Но казвам, че онова, което жертвуват езичниците, жертвуват го на бесовете, а не на Бога; но аз не желая вие да имате общение с бесовете.
21 Не можете да пиете Господната чаша и бесовската чаша; не можете да участвувате в Господната трапеза и в бесовската трапеза.
22 Или искаме да подбудим Господа на ревнивост? Ние по-силни ли сме от Него?
1
0
вили
вили
26.03.2012 12:14
всички са хубави
0
0