sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учените доказаха вредата от ученето

Учените доказаха вредата от ученето

Учените доказаха вредата от ученето

Психолози от САЩ твърдят, че отличниците в училище имат много слаб психологически старт в живота. Според учените те не могат да се преборят с форсмажорни обстоятелства и да излязат от непредвидена ситуация.

И тъй като ученето им отнеме времето, което останалите деца използват, за да общуват едно с друго, те често се оказват живеещи като че ли в някакъв своя паралелен свят. Те са свикнали повече с книгите, отколкото с хората.

А ученето, уви, не дава разнообразието на опита, който човек трябва да получи в тази възраст. Освен това многознайковците са принудени да се подготвят еднакво добре по всички предмети и затова те нямат време да се спрат на един предмет, който да е профилиран.

Получава се, че отличникът е просто универсален дилетант, тъй като на практика е невъзможно еднакво добре да се справяш както с точните, така и с хуманитарните науки.

Според учените, докато един отличник губи ценно време, като пресмята наум всички варианти на един проблем, то по-глупавият от него вижда проблема и го решава, независимо по какъв начин.

Учените доказаха вредата от ученето

Такова поразително открите са направили психолози след наблюдение на групи доброволци. Специалисти разработили компютърен модел, който имитирал ситуация, в която група хора попада на необитаем остров.

Виртуалните робинзони трябвало не само да оцелеят, но и да използват природните ресурси на острова. За целта всяка група трябвало да разработи свой модел на поведение и начин за добиване на храна.

Участниците в експеримента можели да изберат три вида поведение – да наблюдават какво правят другите и да копират добрите им идеи, да разработват нови стратегии или да извършват действия, за да осъществят стратегиите си.

Сто групи доброволци се състезавали помежду си в продължение на няколко месеца. Победители станали студент по електроника и математик. Те не правели нищо друго, освен да гледат какво правят другите и да копират най-доброто.

Според психолозите това доказва, че ако прекалено много учи, човек се лишава от истинския живот. Според тях копирането на най-доброто поведение на околните е най-изгодната възможност за оцеляване. Това е един вид паразитиране върху свежи идеи, които се генерират от други алгоритми на поведение.

Рейтинг

5 4
4 7
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
ани иванова
ани иванова
03.11.2013 11:23
това че си зубър не значи че си умен има хора с няколко дипломи които са пълен въздух под налягане,иначе казано ,,колкото учени толкова и прости,,
8
2
Ал. Иванов
Ал. Иванов
01.10.2013 22:27
Това го е измислил някой посредственик.
2
2
Monny Monsterr
Monny Monsterr
24.08.2014 21:19
Това са факти. Има направени проучвания. Тук се говори за зубърите, а не просто за умните деца. Хубаво е да можеш да мислиш логически, но когато мислиш САМО в тази насока, другата половина от мозъка остава на заден план. Има неща в живота, които не включват логическо мислене... но са също толкова важни. И за отворковците, които веднага след като прочетат отговора ми на коментар ще зададат въпроса "Кои са тези толкова важни неща, които не изискват ЛОГИЧЕСКО мислене?" веднага ще ви дам примери: семейството и като цяло социалния живот, връзки.
6
0
Бившият роб на образователната система
Бившият роб на образователната система
02.09.2012 11:23
Когато един ученик е ориентиран и знае какво иска и има желанието да работи в някаква посока ...излишните предмети трябва да се премахнат ...
8
5
Бившият роб на образоветелната система (
Бившият роб на образоветелната система (
02.09.2012 11:20
именно това ни дразнеше докато бяхме в училище ...на учителите колко пъти им казвахме че не може да сме добри по всичко ..този идеал е разрушителен със сегашните човешки възможности ..не знам какво става ако някой ден активизираме другите 90% от мозъкът ни ..но това си е за тогава...някой от учителите се правеха на големите мъдреци вместо да се замислят -_- ...добре че имаше някой учители дето разбираха от ситуацията ..

много консервативни хора има !!! Даже някой професори толкова се правят на професори ,че забравят да се съобразят с новите тенденции , и когато видят някой хора дето със усилията си са постигнали нещо съгласно новите тенденции ..те вместо да мислят се отдават на професорското си его и ги подтискат с консервативните си идеали !!

иначе то че има какво да дават има ..но и новото да го проучат и да го толерират ..

заглавието не е съвсем точно ..по-точно вредата от зубрене по всички предмети ***
7
5
Евгения
Евгения
12.04.2012 13:03
Да носега в тоя живот ако никой не у4и ще си остане да рови по кофите.
2
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
24.08.2014 21:12
Статията е по скоро за зубърите, а не просто за умни деца. Много ясно, че идиот, който не докосва книга ще си остане идиот!
3
0
ellie
ellie
30.01.2012 21:36
Аз пък съм отличничка и пак имам верме да ходя навън и да излизам....
2
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
24.08.2014 21:11
На колко си? Ако си от 6 клас надолу - всички са отличници. Но иначе има и хора, които са по скоро хитри.. те слушат в час, научват допълнително вкъщи и имат свободни време. На такива хора повечето предмети им е отдават.
22
0