536 - годината, в която всичко се обърка

536 - годината, в която всичко се обърка

В наши дни едва ли има месец, в който някой някъде да не насрочи нова дата за край на света - и всеки читател с поне санитарен минимум критично мислене просто игнорира тези "новини". От друга страна, обаче пренасищането на информационното пространство с подобни апокалиптични вещания някак ни прави слепи за един прост факт - наистина всичко може да се обърка с едно движение. Човечеството наистина е изпадало в ужасяващи, граничещи с мистерия, изваждащи живота от ритъм кризи. Които все пак някак е преживявало - и впоследствие са намирали своето рационално обяснение.

Едва ли е широко известен фактът, че година 536 от нашата ера се оказва началото на един мрачен период в човешката история, завършил със смъртта на 125 милиона души. Това става ясно след мащабно проучване на американски учени, резултатите от което са публикувани в списание Сайънс.

Във въпросната година мистериозна мъгла, покрила Европа, Близкия изток и някои региони на Азия, и не се вдигнала... повече от година и половина, твърди Майкъл Маккормик - археолог и историк по Средновековието от Харвардския университет.

536 - годината, в която всичко се обърка

Мъглата била достатъчно плътна, за да блокира достъпа на слънчева светлина до повърхността на земята, заради което рязко се понижили температурите в Северното полукълбо. Комбинацията от липса на слънце и ниски температури естествено довела до катастрофално слаби реколти от земеделски култури и последвал масов глад.

И през тази година се е случило велико чудо: цяла година слънцето светеше като Луна, без лъчи, сякаш губеше своята сила, преставайки да свети ярко и силно - както преди. От тогава не спираха войните между хората, нито чумата, нито някое друго бедствие, носещо смърт. Тогава беше десетата година от управлението на Юстиниан, пише впоследствие Прокопий Кесарийски, византийски историк.

Около средата на следващата година зловещата мъгла все пак се разнася, слънцето отново свети ярко и силно и животът възвръща обичайния си ритъм... но за кратко. През 541 г. избухва неудържима чумна епидемия в световни мащаби, която покосява 25 милиона човешки живота в Европа и 100 милиона на Изток.

Изригване на вулкан

Американските учени, чието проучване разкрива всичко това, са изследвали проби от лед, датиран от пролетта на 536 г. В тях те открили микроскопични частици от вулканично стъкло. Следите от вулканична пепел съвпаднали с проби, взети по-рано, заради което учените заключили, че пробите от 536 г. съответстват на вулканичните скали от Исландия.

Това дава на авторите на проучването увереността да твърдят, че именно изригването на голям вулкан в изолираната северна страна е отключило поредицата от кошмарни събития, разтърсили света преди 15 века.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати