Революционна технология! Всеки вече ще ползва слънчева енергия

Еко енергия

Край на големите сметки за ток! Нова революционна технология ще позволи на всеки човек да ползва силата на Слънцето, за да посрещне без проблем битовите си нужди от електроенергия. Това не е шега, защото иновацията не e само теоретични думи на ентусиазирани учени, а реално се прилага.

Става дума за специални слънчеви клетки, произведени с помощта на специализирани полупроводникови мастила и отпечатани посредством конвенционален принтер с барабан-макара. Инсталацията от тези клетки вече е инсталирана на заводски покрив в Нюкасъл.

Масивът от 200 квадратни метра е поставен само за един ден от екип от петима души. Никое друго енергийно решение не е толкова лесно за построяване или е толкова лесно за произвеждане.

Екип от австралийски учени е успял да изобрети слънчеви модули, използвайки стандартни техники за печат. Използваната за създаването на инсталацията машина дотогава се употребявала за отпечатване на етикети за бутилки с вино.

Електроенергия

Всяка слънчева клетка се състои от няколко отделни слоя, отпечатани един върху друг, които след това се свързват последователно, за да образуват банка от клетки. След това те се свързват паралелно, за да образуват слънчев модул.

Работата на австралийците по създаване на революционната технология започнала през далечната 1996 година. Макар и да изглежда лесно сега, усилията за разработване на иновативните слънчеви панели били дълги и трудоемки. В началото на 2018 година учените обаче успели да завършат своя проект и да го преведат в действие. Всяка отпечатана клетка е десет квадратни сантиметра и е поставена върху два слоя рециклируема пластмаса.

В основата на технологията са специализираните полупроводникови полимерни мастила, които експертите успели да разработят. Тази група материали ще промени фундаментално способността да изграждаме електронни устройства, смятат иноваторите. Според тях до десет години тя ще замени всички твърди, подобни на стъкло материали като силиций с гъвкави мастила и бои, които могат да бъдат отпечатани или покрити върху огромни площи при изключително ниски разходи.

Зелен дом

По груби сметки всеки квадратен метър слънчев панел днес струва около 150 долара. Квадратният метър с новата технология ще струва около 10 десет долара. Учените смятат, че ще са необходими около 2 години изобретението да замени старите технологии и да стане едноличен лидер на пазара.

Въпреки многомилионните предложения, които са получили за правата на своето изобретение, учените не смятат да пазят технологията само за големите производители на енергия, а да позволят тя да стигне до масовия потребител.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати