Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Феномени»Воля за живот! Индонезийски младеж оцеля 49 дни в открито море

Воля за живот! Индонезийски младеж оцеля 49 дни в открито море

Индонезийски младеж оцеля 49 дни в открито море
Снимка: Indonesian Consulate General Osaka
Индонезийски младеж оцеля 49 дни в открито море

Понякога волята за живот може да се окаже по-силна от всичко и само тя - без мускули и модерна технология, да успее да пребори дори много по-мощни сили от човешките. Такава е историята на индонезийски тийнейджър, който успя да пребори гнева на океана и оцеля цели 49 дни на плаваща барака, преди да бъде спасен от плавателен съд с панамски флаг и да се върне у дома.

Плаващите бараки представляват рибни капани. На тях има лампи, които привличат рибата, която се хваща за мрежите, прикачени към традиционния за Индонезия плавателен съд, известен в онези ширини като ромпонг.

19-годишният Алди Новел Адианг от остров Сулавеси имал задължението да поддържа запалени лампите на ромпонга, които привличали рибата. Плавателният му съд се намирал на 125 км навътре в Индийския океан. Младежът вършел тази работа от 16-та си годишнина.

Всяка седмица някой от компанията, която го наемала, идвал да събере уловената риба от мрежите и да му достави свежа храна и гориво за лампите. Смените на Адианг продължавали по цял месец. Малката плаваща дървена колиба, една от 50-те собственост на компанията, била закотвена на морското дъно с дълго въже и котва.

В средата на този юли мощна буря се извила в покрайнините на остров Сулавеси. Тя достигнала до колибата, в която работел младежът, и скъсала въжетата, които крепели колибата, като морските течения я отвлекли навътре в океана.

Тийнейджърът имал храна само за няколко дни. Той оцелял, като хващал риба, изгарял дърва от колибата си и си набавял вода, като смучел мокрите си дрехи, за да ограничи до минимум приема на сол.

Младежът се надявал на чудо, но с всеки изминал ден бавно се отчайвал. Причина за това били не само ужасяващите условия, в които трябвало да живее, а и защото покрай плаващата му барака преминали цели десет кораба, но никой не го спасил. Това станало чак когато на него се натъкнал плаващият под панамски флаг кораб MV Arpeggio. Това станало месец и половина след бурята, която отвлякла Алди в открития океан.

Корабът плувал към Япония. Пред местните медии в Осака тийнейджърът разказал, че по време на морското си изгнание мислел всеки ден, че ще умре. Минавала му мисълта за самоубийство, но намиращата се на борда му Библия го предпазила от такива действия.

След като се възстановил достатъчно, на 8 септември Алди отлетял за родния си град на остров Сулавеси. Така след близо три месеца, прекарани в синята пустиня на Индийския океан, той най-накрая се прибрал при близките си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати