Най-странните древни погребални церемонии

Най-странните древни погребални церемонии

Странни погребални ритуали

Погребалните ритуали по света са най-различни. Съществуват места, където мъртвите се изпращат с песни, танци и забави, както и места, където след погребението си мъртъвците биват изваждани отново от гробовете, за да може бъдат част от живота.

Голяма част от съвременните погребални ритуали съществуват още от древността, макар и да са леко променени. Ние сме ви приготвили списък с най-странните погребални церемонии, част от които са се запазили и до днес.

1. Нова Гвинея

Нова Гвинея

В Нова Гвинея или по-точно в племето Дани, когато мъжът в едно семейство почине, трябва да се отреже върха на един от пръстите на съпругата му. Това се извършва от шамана, който завързва здраво пръста на жената, за да изтръпне, след което го отрязва с брадва. Отрязаният пръст са изгаря или се пази на специално място, тъй като се вярва, че по този начин жената ще отблъсква лошите духове от съпруга си.

2. Тибет

Сред будистите в Тибет съществува вярването, че духът и плътта са две различни неща, затова когато някой почине и духът вече го няма, е безсмислено тялото да бъде запазено. Затова те нарязват тялото и го оставят на място, където да бъде забелязано от животни (най-често на върха на някоя планина). А от неизядените останки от тялото, ако има такива, правят на прах.

Тибетски монаси

3. Амазонска тропическа гора

Според вярванията на амазонското племе Яномами мъртвецът трябва да бъде изяждан, за да премине душата в рай. Местният им деликатес се приготвя точно от костите на мъртъвци - костите биват стривани на прах, от който се приготвя бананова супа. Този ритуал е изключително опасен за здравето и голяма част от членовете на племето се разболяват от болестта Куру.

Амазонска гора
Снимка: reportersombra.com

5. Филипините

Народът Сагада вярва, че починалите трябва да бъдат оставяне на тихо място, за да може духът им да намери път към Бога. Затова те окачват своите мъртъвци с въжета за скали.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати