Еволюцията ни е започнала преди 12 хилядолетия! Огромен кратер на метеорит го доказа

Железен метеорит

Дълбоко под вечните ледове на Северна Гренландия международен екип, ръководен от изследователи от Центъра за Геогенетика към университета в Копенхаген, откриха огромен 31-километров кратер, направен от метеорит преди повече от 100 хилядолетия.

Кратерът, имащ размерите на съвременен Париж, е един от най-големите, намирани в света, и първият, намерен в тази част от света. Образуванието било заровено под повече от един километър лед. На учените им били необходими почти три години, за да стигнат до него, за да го изследват.

Кратерът е изключително добре запазен, което е изненадващо, защото ледниковият лед е невероятно ефикасен ерозивен агент, който би трябвало бързо да е премахнал следите от удара. Това означава, че кратерът трябва да бъде доста млад от геоложка гледна точка, споделя пред медиите водещият на изследването професор Курт Х. Кьор. Според него метеоритът е ударил Гренландия малко преди островът да започне да се покрива с лед или в края на последния Ледников период, преди 120 000 години.

Гренландия

Веднъж достигнали до кратера, учените се докоснали до още по-невероятно откритие – метеоритът, създал кратера, бил съставен от почти 98% процента чисто желязо. Неслучайно този район на острова е изключително богат на важния минерал. Това не е първият железен метеорит, поразявал Гренландия.

През 1998 година датски учени открили в централната част на острова 21-тонен негов събрат, който в момента е изложен в двора на Геологическия музей в Копенхаген.

Новото небесно тяло обаче е много по-голямо. По изчисления на учените диаметърът му бил повече от километър и половина и импактът му със земната повърхност причинил огромни промени в климата на Земята.

Според датските учени именно този метеорит причинил последния Ледников период на Земята. Събитието драстично променило флората и фауната на планетата. Знае се, че в този времеви отрязък загинали близо 80 процента от биологичните видове и 90 от растителните. Още повече, непригодните условия на живот дали тласък в еволюцията на много видове, за да могат да оцелеят. Един от тези видове били предтечите на хората.

Гренландия

Няма друг подобен кратер в този времеви отрязък, способен да причини такива драстични промени на Земята. Ние вярваме, че от това място е започнал Последният ледников период, събитие, което е довело до толкова много последствия – от тях сме и ние. С други думи, вярвам, че открихме началото на човешката еволюция или поне това, което я е задействало, казва професор Кьор.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати