Какви магически тайни крие човешката сянка

сянка

Човешката сянка заема специално място в различни предания и легенди. В много от древните народи тя се разглеждала като магическо продължение на нашето тяло и дори присъствала във важни гадания и магически ритуали. Ето защо и се отнасяли с особена почит към нея и я пазели.

Според древните славянски поверия сянката символизира здравето на човек. Съответно и ако човек не оставя сянка, това говори зле за него. Подобно явление предвещава, че краят му е близо.

Сянката е свещена и никой няма право да я доближава или пък настъпва. Ако някой положи крак върху нечия сянка, така ще причини беда на въпросния човек. Ще изтощи жизнените му сили и може да му докара дори болест.

Вярвало се е още, че специални магически ритуали със сянка могат да привлекат любов. За целта човек сам трябва да обгърне (символично) проекцията на своята фигура с ръце. Така ще зареди сянката си с обич, здраве и късмет.

човешка сянка

Друг много стар ритуал пък гласи, че ако искате да се отървете от неприятел, гостуващ често в дома ви, трябва да изметете неговата сянка.

Спомнете си и за вграждането на човешка сянка – мотив, присъстващ в българския фолклор. Според него, за да са здрави основите на един строеж, в него трябва да е зазидана сянка. Интересно е, че той се открива не само сред българските легенди, но и в чуждестранни поверия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати