Необичайни образувания бяха заснети на Марс

Необичайни образувания бяха заснети на Марс
Снимка: NASA/JPL/University of Arizona

Странни релефни образувания, подобни на паяк, бяха заснети на Марс чрез апарата MRO на НАСА. Учените кръстиха интересните форми паяци заради учудващата им прилика с насекомите.

Образуванията всъщност са мрежа от канали, които се срещат само на едно място – около южния полюс на Червената планета и се появяват само веднъж в годината.

Учените смятат, че те се пораждат от ерозивни процеси на замръзнал въглероден диоксид. Паяците са открити в над 20 региона, благодарение на около 10 000 доброволци, които са преглеждали снимките на MRO в търсене на различни релефни характеристики.

Научното им име е araneiform. Те се появяват, когато ледът започне да се топи. Това води до освобождаване на въглероден диоксид, който постепенно си пробива път по слабите места на повърхността.

Необичайни образувания бяха заснети на Марс
Снимка: NASA/JPL/University of Arizona

Процесът оставя след себе си прах, заради който образувалите се канали изглеждат като паяци на заснетите кадри.

Снимките на НАСА доказват, че на Марс протичат ерозивни процеси, но дали те могат да се видят на други места на планетата, тепърва ще се уточнява.

Преди време от Американската космическа агенция показаха, че и на Червената планета вали сняг. Снегът на Марс е по-различен по състав от този на Земята. Той съдържа на-вече т.нар. сух лед, или замразен въглероден диоксид.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#220940
доказателства за древни пришълци анунаки в индийските храмове https://ezoterikabg.net/2018/08/29/доказателства-за-древни-пришълци-ану/
0
0