Космически лазер ще следи топенето на ледовете! И какво от това?

Топене на ледовете

Топенето на ледовете буди все по-големи тревоги сред учените по света. С активизирането на този процес така страшните апокалиптични прогнози за бъдещето на планетата Земя и в частност на човешкия вид стават все по-малко фикция и все повече предстояща реалност.

За да се избегне евентуална бъдеща световна катастрофа или поне да сме подготвени за нея, от НАСА съобщиха, че ще изпратят в Космоса лазерно устройство, последен вик на техническата революция, което ще наблюдава промените във височините на полярния лед на Земята.

В идните няколко месеца предстои лазерният апарат Айссат-2 да бъде изстрелян с ракета Делта от базата Ванденбърг в Калифорния.

Към момента космическата агенция следи промяната в полярния лед в Гренландия и Антрактика. Машините на разположение на НАСА правят около 60 000 измервания всяка секунда.

Ледници

Новите наблюдателни технологии, вградени в Айссат-2, освен че ще успеят да увеличат измерванията на 120 000 в секунда, ще са способни значително да увеличат наблюдаваната зона.

Айссат-2 представлява значителен технологичен скок в способността на човечеството да измерва промените във височината на ледовете. Разширеният топографски лазерен алтиметър, вграден в машината, успява да определи с точност милиметър промяната в дебелината на леда и периода, в който това притеснително събитие се е случило.

Стотици милиарди тонове земни ледове се разтопят или се вливат в океаните годишно, допринасяйки за повишаването на морското равнище в световен мащаб. През последните години приносът на топене само от ледниците на Гренландия и Антарктика повиши глобалното ниво на морето с повече от един милиметър годишно, което представлява приблизително една трета от наблюдаваното покачване на морското равнище за последните 50 години. Още по-страшно е, че всяка година този процес се ускорява.

Топене на ледовете

Данните от Айссат-2, които документират продължаващата промяна на височината на ледниците, ще помогнат на изследователите да намалят обхвата на несигурност в прогнозите за бъдещо покачване на морското равнище и да свържат тези промени с климатичните фактори. Лазерът ще направи и най-точните полярни измервания към днешна дата на морския свободен лед.

Сателитите рутинно измерват площта, покрита от морски лед, от 1980 година насам. Учените съобщават, че от началото на измерванията близо 40% от полярния лед се е стопил. Експертите алармират, че ако не се вземат мерки, до 70 години повечето крайбрежни мегаполиси по света ще бъдат под вода, а климатът на Земята ще се промени, довеждайки до нов ледников период.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати