Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мистични Места»Ще се осмелите ли да влезете: Църквата костница, която смразява кръвта

Ще се осмелите ли да влезете: Църквата костница, която смразява кръвта

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
763110
Църквата-костница в Седлец

Стане ли въпрос за Чехия, веднага всеки се сеща за невероятната Прага, която привлича милиони туристи годишно. Оказва се, че едва на 60 км от столицата се намира малък и доста по-неизвестен град – готическото бижу Кутна Хора.

Именно в непосредствена близост до Кутна Хора се намира една от най-невероятните църкви, която няма аналог в света. Става въпрос за църквата-костница в Седлец, на пръв поглед доста невзрачна, но само щом пристъпите прага ѝ разбирате, че това е нещо, което не се вижда често.

Интериорът на църквата е съставен от костите на 40 00 души. Да, точно така – целият интериор, от полилеите, до гербовете и дарохранителницата е изграден от истински човешки кости.

Малката църквичка има невероятно богата история. Основана е през далечната 1142 година като цистерциански манастир. През 1278 крал Отокар II праща абата на манастира в Светата земя. От Йерусалим пратеникът носи пръст от земята на Голгота и я разпръсва над гробището, намиращо се около манастира. Оттогава мястото става популярно за погребения.

Различни богаташи от всички краища на Европа пожелават последният им дом да е именно в гробището, в което има частица от светата земя. Ръководството на манастира е принудено да намери начин за решаване на проблема с наплива, тъй като гробището не е замислено да е така мащабно.

Затова през 1511 е взето решение да се построи костница. Тялото на мъртвия е погребвано във временно установено гробище, а години по-късно костите се изравят и се поставят в гробницата. Полусляп монах е изкопавал костите и така е освобождавал място за нови гробове.

В резултат на върлуващата в Европа чума и войните в района хиляди хора загубили живота си, а мъртвите отдавна вече не се побирали в гробището. Останките се съхранявали на сигурно място, което по-късно става известно като костницата на Седлец.

През 1870 година местният резбар Фратишек Ринт взема необичайно решение – да сортира многохилядната камара от кости. Години му били необходими да ги сортира, но той стигнал и по-далеч. Резбарят изработил интериор от костите в оформената конструкция на църквата, която е изработена от кирпич и камъни.

Ринт избелил костите, направил олтар, герб и дори полилеи, изцяло изградени от кости. Централният полилей е най-внушителната част от интериора на църквата, като в него има части от всички кости, от които е създадено човешкото тяло.

В наши дни малката църква е сред най-популярните забележителности в Чехия. Дори в момента около църквата, разположена в гробище, има разкопан ров и работници продължават да събират кости, намиращи се непосредствено около стените ѝ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати