Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мистични Места»Това е най-големият будистки храм в света! А ето кой го откри

Това е най-големият будистки храм в света! А ето кой го откри

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
763110
Вулкан на остров Ява

Най-големият будистки храм с света, Боробудур, е невероятно място, състоящо се от три кръгли и шест квадратни платформи, декорирани с над 2600 барелефа и цели 504 статуи на Буда. Намира се в Централна Ява, Индонезия.

Смята се, че будисткият храм е строен между 750 и 850-та година, като почти нищо не е известно за ранната му история. Изсечени и издълбани са около 60 хиляди кубически метра камък по време на изграждането му.

Архитектурата на Боробудур превъплъщава трите сфери на съществуването според будистката вяра – сфера на чувствата, на формата и на безформеното.

Боробудур е строен около 65 години, но официално е завършен едва през 19 век. Според изследователите храмът е изоставен между 12 и 14 век, а предполагаемите причини за това са или разпространението на исляма на острова или мощно вулканично изригване.

Уникалният храмов комплекс е бил забравен в продължение на векове, погребан под пластове вулканична пепел. Едва през 1815 година сър Томас Рафълс нарежда да бъде разчистено мястото и така разкрива будисткия паметник.

Това е най-големият будистки храм в света! А ето кой го откри

Томас Стамфорд Рафълс е бил назначен за губернатор на индонезийската територия, когато островът за кратко време преминава под владенията на британската корена (1811-1816). Рафълс има голям интерес към историята на местните хора, пътува много из територията на острова, разговаря с хората и събира антики.

Именно по времето на едно такова пътуване той се запознава с легендата за тайнствен храм, който е скрит много дълбоко в джунглата. Губернаторът праща на мястото холандски инженер, придружен от 200 работници, които изсичат дървета, копаят тонове пръст и горят хиляди храсти в търсене на храма.

Така само два месеца по-късно екипът открива Боробудур. Това се случва през 1814 година, а работата продължава чак до 1835, когато напълно цялата конструкция е била представена на света.

През 1991 година храмът става обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е сред най-уникалните будистки паметници в света, привличащ хиляди туристи всяка година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати