Истинска ли е хипнозата?

Истинска ли е хипнозата?

Има много митове за хипнозата, но като се премахнат клишетата, наложени от медиите, филмите и романите, хипнозата е добре проучена и легитимна форма на допълнително лечение. Използва се при състояния, вариращи от затлъстяване и облекчаване на следоперативни болки до тревожност и стрес.

Изследване е показало, че когнитивната поведенческа терапия за загуба на тегло дава по-добри резултати, ако е комбинирана с хипноза. Освен това е по-малко вероятно отслабналите по този начин да възвърнат загубените килограми.

За хипнозата има значителни научни доказателства, че може ефективно да намали физическата болка след хирургични операции и други медицински процедури. Освен това хипнозата може да увеличи ползата от стандартната медицинска за облекчаване на болката при раждане.

Хипнозата помага и в борбата с тютюнопушенето. Много хора са се отказали от вредния навик с нейна помощ.

Хипнозата може да е много полезна в борбата със стреса и тревожността. Проучвания са установили, че тя дори може да промени имунната функция на човека по начини, които компенсират стреса и намаляват податливостта на вирусни инфекции.

Истинска ли е хипнозата?

Но как работи хипнозата и как осигурява тези ползи? Експертите имат различни мнения, но са съгласни, че в практиката се включват два етапа. Обикновено те се наричат индукция и предложение. По време на първия етап субектът трябва да се отпусне, да успокои ума си и да насочи вниманието си към гласа и инструкциите на терапевта. Вторият етап включва разговор с хипнотизирания чрез хипотетични събития и сценарии, които да му помогнат.

Според някои специалисти силата на хипнозата се дължи на плацебо ефект. Друга теория е, че хипнозата помага за навлизането в променено състояние на съзнанието, което прави човека по-отзивчив към хипнотичните предложения. Въпреки показаното в много филми, при хипнозата няма загуба на съзнание или амнезия. Повечето хора се страхуват, че ще заубят контрол заради хипнозата. Но всъщност тя е средство за подобряване на контрола над ума и тялото.

Не всички получават еднакви резултати от хипнозата. Около 20% почти не реагират, докато същият процент са много податливи. Но дори и хората с ниска хипнотична предразположеност могат да се възползват от нея.

Важно е хипнозата да се разглежда като допълнение към други форми на терапия и да се практикува от обучени специалисти.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати