Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Вижте великолепното северно сияние на Сатурн

Вижте великолепното северно сияние на Сатурн

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732

Телескопът Хъбъл засне невероятното северно сияние на Сатурн, а от снимките в галерията ни може да видите красивата картина на този рядък феномен.

Снимките са направени малко преди лятното слънцестоене на Сатурн тази година. Светлинното явление се дължи на слънчевия вятър и бързото върнете на Сатурн. Той се завърта около оста си само за 11 часа.

Затова време слънчевият вятър си взаимодейства с магнитосферата на планетата, а резултатът е северното сияние. Докато земното полярно сияние достига до 96-320 километра в атмосферата, полярните сияния на Сатурн се издигат на повече от 1400 километра.

При сиянията на Сатурн обаче преобладава водородът и затова са видими само чрез ултравиолетова светлина.

Северното сияните на планетата с пръстените има два пика през годината – преди и след лятното слънцестоене и се вижда само по зазоряване.

Сиянието на нашата планета също може да се наблюдава само около северния полюс, но то се дължи на заредени от Слънцето частици, които се ускоряват до 90 000 пъти в най-северните части на Северното полукълбо. Феноменът се появява от сблъсъкът им с атмосферата.

Въпреки че често светлината е изобразявана в изумрудено зелен цвят, истината е, че цветовете се сменят и понякога са червени, тюркоазени или в цвят аметист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати