Защо хората искат да пият сок от мумия

Сок от мумия
Снимка: AFP/ Egyptian Antiquities Ministry
Сок от мумия

През юли тази година египетски учени попадат на изключително любопитна находка. Пред тях се открива саркофаг, дълъг цели 2.65 метра. Впечатляващите размери на ковчега обаче не е единственото интересно и необичайно нещо.

Когато няколко седмици по-късно успяват да отворят саркофага, те откриват вътре останките на трима души. Костите и черепите не са сухи, а плуват в мистериозна течност с ръждив цвят.

Щом светът научава за тази субстанция, се появяват най-различни теории за нейния произход. Конспиратори прокарват идеята, че това е сок от мумия, който има магически свойства.

Появяват се много желаещи да пият от течността, вярвайки, че така ще се сдобият със свръхестествени сили. Нещо повече – дори е създадена петиция, в която са се включили над 30 000 души. И всичко това с цел да се осигури на хората достъп до сока от мумия.

Според учените, заели се с изследването на саркофага и съдържанието му обаче, в течността няма нищо магическо. Те обясняват, че червеникавата субстанция е фекална вода и е абсурдно да ѝ се приписват свръхестествени сили.

Но това не е единствената теория с въпросните мумии. Появи се теория, че останките, намерени в червената течност, са свързани с Александър Македонски. Над самата гробница пък тегне проклятия, гласят още конспиративни теории. И двете предположения обаче бяха отречени от Мустафа Вазири – началник на Епипетския съвет на антиките.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати