През Томина неделя не се работи

През Томина неделя не се работи

Първата седмица след Великден, с която завършват Великденските празници, се нарича Томина неделя. Ще ви запознаем с някои суеверия и традиции през тази седмица.

Тези седем дни се наричат също така празни, тъй като през тях е забранено да се работи каквото и да било.

През Томина седмица възкръсналият Исус Христос започнал да се появява пред учениците му. Когато се понесла мълвата, че тялото на Спасителя го няма в пещерата и той е възкръснал, единствено апостол Тома не повярвал в нея.

На осмия ден след възкресението си, Христос лично се явил пред Тома. Неверният Тома "слага пръст" в раните на Исус, за да се убеди в неговото възкресение. Оттогава е останал и изразът "Тома неверни".

С Томина седмица са свързани различни обичаи. Те се изпълняват на Светла сряда. Извършват се молитви за дъжд, плодородие, предпазване от градушка и лоши болести.

В Западна България пък се играе обредното Ладино хоро. На мегдана се събират моми, ергени, възрастни жени и мъже. Момите се залавят в кръг, играят хора и пеят. В Бургаско пък момите участвуват в една интересна обредна игра, наречена Мара Лишанка.

Понеделникът след Томина неделя се нарича Софинден. Той се почита срещу суша. На жените е забранено да перат. Но ако това се налага, дрехите не трябва да бъдат изсушени докрай.

Не се ядат яйца за предпазване от цирей. Всички трябва да си измият лицето и ръцете с вода, в която е било потопено червено яйце. Това се прави, за да се предпазят от пъпки и рани.

Не се впряга добитък, не се ходи на нива, за да не окуцее добитъкът.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати