Истинската история на романа Дамата с камелиите

Истинската история на романа Дамата с камелиите

Романът Дамата с камелиите на Александър Дюма-син е сантиментална история за двама влюбени, разделени от различното си социално положение. Тази история се е случила със самия автор.

Романът за любовта между мъж от аристокрацията и куртизантка се е превърнал в литературен шедьовър. А историята разказва за реалната връзка на Александър Дюма и държанката Мари Дюплеси.

Както героите в книгата, така и Дюма и Мари се запознават в театъра. След това няколко пъти посещава дома ѝ, без да подозира, че тя е сериозно болна, а навиците ѝ я водят към бавна смърт.

Когато стават любовници, Мари тайно се надявала, че с новия си любим ще оздравее и ще се раздели със стария си начин на живот. Но въпреки че Дюма разполагал с безупречна репутация и слава в обществото, не разполагал с пари.

И затова Мари бързо се принудила отново да обслужва мъжете от висшето общество на Париж, разделяйки се с фантазиите за щастлива любов. Дюма непрекъснато се сблъсквал с мъже в дома ѝ и заради това не вярвал, че Мари го обича.

Тя е била изоставена от родителите си, които решили, че не могат да се грижат за нея и я предали на по-възрастен господин. След време време обаче той я изгонил. Първоначално си намерила работа като прислужница, а след това станала лека жена.

Първият ѝ любовник ѝ осигурява квартира в Париж, а благодарение на красотата си, става една от най-известните куртизантки в Париж. Среща се с Дюма, когато е само на 20 години и се влюбва в него от пръв поглед.

Любовта им трае близо година, а причините за раздялата им все още са неясни. Никой не е сигурен дали ревността на Александър не е стигнала критична точка или пък Мари го е отблъснала заради влошеното си здраве.

Писателят приема тежко смъртта ѝ, но решава да опише любовната им история в роман, наречен Дамата с камелиите. Романът става толкова известен, че се превръща в опери, театрални представления и дори вдъхновява популярния филм Мулен Руж.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати