sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Чудатите Великденски традиции по света

Чудатите Великденски традиции по света

Великден

Великден е най-старият християнски празник и оцелявайки през вековете е повел след себе си многообразие от обичаи и традиции, някои от които на пръв поглед изглеждат доста странни.

Като тези в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния, например. Там в понеделника след Великден и до днес се спазва традиция, в която мъжете пръскат жените с вода или парфюм и ги пляскат с украсена с панделка пръчка, пише Дойче Веле.

В тези страни мъжете вярват, че по този начин гарантират доброто здраве и красота на жените си до следващия Великден.

Друг странен обичай спазват на Филипините. Там родителите дърпат малките си деца за косите, за да пораснат живи и здрави.

В районите, населявани от сорби, пък е на почит обичаят с язденето по Великден. Навръх самия празничен ден мъжете от една църковна община, облечени с фракове и цилиндри, с пищно украсените си жребци, отиват в съседната община, за да предадат радостното послание, че Христос е възкръснал. После посетената община връща визитата.

В Корфу, Гърция, хората хвърлят керамични изделия от балконите си на първия ден от Великден. Местните вярват, че хвърлянето на керамика носи късмет и ще бъдат късметлии до края на годината. Обичаят има венециански или езически произход. Чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви.

В Латвия люлеенето на великденската сутрин е известна традиция. Вярва се, че люлеенето е свързано с плодовитостта и трябва да бъде направено, за да може добитъкът да бъде добре. Също така защитава от ухапвания от комари и мухи през лятото.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати