Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Ето защо можем да четем мислите на приятелите си

Ето защо можем да четем мислите на приятелите си

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k252

Когато прекарате по-дълго време с даден човек, ставате изключително близки. Започвате да харесвате едни и същи храни, гледате сходни филми, обличате се по един и същи начин. Не само вкусът ви обаче се уеднаквява. Стига се дотам, че сякаш четете мислите си един на друг и се разбирате без думи.

Това явление е станало толкова популярно, че учени от САЩ са решили да го изследват. С анализа си специалистите търсят причини за синхрона между хората, които са заедно дълго време.

В хода на изследването от доброволците се изисквало да гледат видеа, като през това време скенер следи тяхната мозъчна дейност. След направения експеримент се оказало, че лицата, които са най-близки в реалния живот, имат най-приблизителна мозъчна активност.

При хората, които са много привързани помежду си, се активират едни и същи мозъчни зони, касаещи вниманието, реакциите, амбициите. Вероятно това е причината да четем мислите на наши приятели, категорични са изследователите.

След този извод учените започват да си задават и друг важен въпрос. Те се чудят дали хората избират за приятели събеседници, които мислят като тях, или мненията им стават еднакви след по-продължително приятелство.

Вероятно се наблюдават и двете явления, смятат учените, цитирани от изданието Нейчър къмюникейшънс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати