Писателят сериен убиец, който скри всичко в криминалните си романи

Писателят сериен убиец, който скри всичко в криминалните си романи

Последният роман на китайския писател Лиу Йонбяо е носил работното заглавие Красивата писателка, която убиваше и разказва за серийна убийца с литературна дарба, която успява да избегне затвора. Но никой не е предполагал, че художествената измислица е самата истина.

През 2017 година писателят е арестуван по обвинение за убийство на четирима души по особено жесток начин. Престъплението е разкрито едва след 20 години заради липсата на доказателства.

Чакам ви от цяла вечност, казва Лиу, когато полицията нахлува в дома му със заповед за арест. Убийствата му са разкрити, а преди дни съдът в Худжоу произнесе смъртната му присъда.

53-годишният Лиу Йонбяо е роден в най-бедната китайска провинция – Анхуей. Насочва се към литературата в студентските си години, първият му разказ е публикуван през 1985 година, а през 2013 година става член на Съюза на китайските писатели.

Големият му пробив идва през 2005 година с романа Филм, който е по историческа тематика и е адаптиран в телевизионен сериал.

Пет години по-късно се появява и романът Престъпна тайна, който разказва за няколко бедни фермери, отнели живота на няколко души, но успели да избегната наказанието, а главен герой на това повествование е самият писател.

Много преди да изгрее славата му на белетрист, Лиу и негов приятел убиват четирима души, сред които едно дете. Писателят и неговият съучастник се настанили в къща за гости с намерението да ограбят един от посетителите. Но жертвата им оказала съпротива, заради което го пребили до смърт.

А за да прикрият следите си, убиват и собствениците на къщата заедно с 13-годишния им внук. Случаят е от 1995 година, но полицаите не успели да открият извършителите, понеже липсвали уличаващи ги доказателства. В къщата за гости не е имало видеонаблюдение, а собствениците не поддържали регистър с информация за настанените лица.

Единственото, което можело да ги насочи, била угарка от цигара на местопрестъплението. Но тъй като през 90-те технологиите не били достатъчно развити, от нея е извлечен генетичен материал 22 години след убийството.

Пробата е сравняване с хиляди родове в Китай, когато кръгът е стеснен до рода Лиу в провинция Анхуей. След няколко разпита подозренията падат върху популярния писател.

Няколко месеца по-късно полицай под прикритие се запознава с Лиу и представяйки се за журналист, който иска да опише семейната му история, взема проба от слюнката му. ДНК тестът показва пълно съответствие с пробата от цигарата и писателят е арестуван.

Той е признал, че е убил наемателя в къщата за гости, защото го в смятал за богаташ, но е успял да открадне само часовник и дребна сума, равняваща се на около 2 долара. Извършеното го тормозело през годините, а пред съда заявил, че за престъплението си заслужава да умре 100 пъти, за да изкупи вината си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати