Това е била най-голямата литературна измама в историята

Това е била най-голямата литературна измама в историята

През 1969 година дебютиращата авторка Пенелопи Аш предизвиква истинска сензация с романа си Naked Came the Stranger. Читателите ѝ с нетърпение очаквали първата ѝ поява в Шоуто на Дейвид Фостър и останали шокирани от самоличността ѝ.

Първият ѝ роман има нечуван успех. Само за няколко месеца от него са продадени над 20 000 екземпляра, водейки класацията на бестселърите на Ню Йорк Таймс цели 13 седмици.

Никой обаче не знаел коя е мистериозната писателка, скрита зад псевдонима Пенелъпи Аш. Всички искали да се запознаят с авторката на една от най-еротичните истории, публикувани в САЩ.

Когато загадъчната Пенелъпи потвърдила, че ще се появи в Шоуто на Дейвид Фостър, публиката затаила дъх в очакване.

Но вместо една писателка, на сцената излизат 25-ма журналисти, сред които само 2 жени. Тогава се разкрива една от най-големите литературни измами в историята.

Лидерът на групата Майк Макгрейди споделил с публиката, че идеята за еротичен роман им хрумнала по време на скучен ден в офиса. Решили да са възможно най-вулгарни в писането си, а след това превърнали Naked Came the Stranger в социален експеримент, който следвало да докаже, че сексът продава и е фактор дори в литературата.

Литературна измама

Идеята за написване на роман била на Макгрейди, който преди 3 години прочел популярният за времето си роман Долината на куклите. Направило му впечатление, че стилът на писателя не е оформен, а историята е скучна и предвидима, но въпреки това книгата била истински хит.

Беше ми омръзнало от автори като Харолд Робинс и Джаклин Сюзан, а това, че написаното имаше публика, ми се струваше абсурдно.

Затова предложил на колегите си да напишат роман, в който литературното качество е осакатено за сметка на скандала.

Naked Came the Stranger е публикуван през 1969 година и се разказва за домакиня от Лонг Айланд на име Джилиан Блейк. Тя разбира от радио предаване, че съпругът ѝ изневерява и се впуска в безброй сексуални връзки, за да отмъсти на неверния си партньор.

След като истината излиза наяве, продажбите на романа скачат двойно и днес е една от най-продаваните книги, макар и самите автори да заявяват, че са вложили нулево качество.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати