sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес посрещаме Богородични заговезни

Днес посрещаме Богородични заговезни

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k884
Днес посрещаме Богородични заговезни
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 31 юли православните християни отбелязват Богородични заговезни. На този празник за последно може да се хапва месо, тъй като от утре, 1 август, започват Богородичните пости.

Богородичните пости са период на въздържане от месо, храни с животински произход и мазна храна. Той започва от 1 август и продължава до 14 август. Въздържането е за телесно и духовно пречистване като почит към Богородица.

През август се отбелязват 2 празника, посветени на Божията майкаПреображение Господне и Успение на пресвета Богородица, които се празнуват съответно на 6 и 15 август. Последният ден на юли пък е посветен на Богородичните заговезни.

Чрез 2 седмици пост християните показват уважението си към Дева Мария. Освен с отказа от някои хранителни продукти, постът се прилага и на духовно ниво чрез въздържане от лоши мисли и пороци.

По време на всеки православен пост християните трябва да се въздържат от шумни развлечения и кавги задно с въздържане от обилното хранене.

Днес посрещаме Богородични заговезни

Но въпреки ограниченията, Богородичният пост е по-лек Великденския и Коледния пост. Строг пост се спазва само в понеделник, сряда и петък. В тези дни се препоръчва консумацията само на сурови плодове и зеленчуци.

В останалите дни от седмицата се разрешава консумацията растителни мазнини, варени гозби и вино. На празника Преображение Господине се разрешава и консумацията на риба

Най-старото място, свързано със света Богородица, е храмът Успение Богородично в Ерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати