Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Ново на Марс! Откриха голямо подземно езеро

Ново на Марс! Откриха голямо подземно езеро

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Марс
Снимка: NASA

Ново откритие може да докаже, че на Червената планета има живот. Под Южния полюс на Марс бе открито голямо подземно езеро, а откритото показва, че количеството вода на Червената планета надхвърля очакванията.

Езерото е било заснето от апарата Марс експрес на Европейката космическа агенция. Течната вода се намира под слой лед и прах, а радиолокационнате данни са били обработени от експертите на ЕКА.

Откритието на Червената планета е направено с помощта на италианския радар MARSIS, монтиран върху сондата Марс експрес. Установено е, че езерото е с диаметър 20 километра и се намира на дълбочина от 1.5 километра.

Тъй като езерото се намира под повърхността на планетата, е защитено от условията на Марс и е възможно да се открият форми на живот в него.

Водоемът не е променил своя вид от появата си, а според професор Алън Дъфи от австралийския университет Суинбърн това езеро показва, че водата на Марс не е толкова оскъдна, колкото се смяташе преди години.

В големите водни маси е по-вероятно да се открият форми на живот, твърди експертът.

Някои учени обаче са скептични към подобна теза. Подземното езеро най-вероятно не е сладководен извод, а средата е сурова и студена. При тази температура, съчетана с високите количества на магнезий, калций и натрий едва ли има живот.

Голямата концентрация на соли във водата е фатална дори за най-малките форми на живот. Откритието обаче показва, че не винаги Марс е бил студената и влажна пустиня, каквато е сега.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати