Разпети Петък е!

Разпети Петък

Днес, на Разпети петък, човечеството е осъдило Бога на смърт.

Това е най-великият бунт в историята на небето и земята, най-големият грях в историята на небето и земята. Днес се е извършил Страшен съд над Бога. Светът никога не е виждал по-невинен Осъден. Над Бога са се надсмели по-страшно, отколкото когато и да било.

Адът днес се е вселил в човека и е осмял Бога и всичко, що е Божие. Днес е осмян Този, който никога не се е смял. Казва се, че Господ Иисус никога не се е смял, но често са Го виждали да плаче.

Днес е опозорен Онзи, който дойде нас да прослави, днес мъчат Оногова, който дойде нас да избави от мъки. На смърт се предава днес Онзи, Който ни донесе живот вечен. Човече, има ли край твоето безумие? Има ли дъно твоето падение?

Разпети петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Римският наместник Пилат, подстрекаван от тълпата, която ревяла Разпни Го, му издал тежка присъда. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания.

Вяра

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец, изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество.

Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота. Черен, мрачен, потресаващ е денят, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник.

На днешния ден Исус Христос бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа.

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде, нито нещо да се пие, дори вода. А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. На Разпети петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Исус Христос

Вечерта в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата. Това е платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Молещите се пристъпват към Плащеницата и се покланят на изображението. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. На вечерното богослужение Плащеницата се изнася от храма и се обикаля около него, символично се извършва погребението на Христос.

Виж повече

Рейтинг

4.6
Общо 14 гласували
5 10
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Ивета
Ивета
14.04.2012 13:15
Здравейте аз съм на 12 години и вчера на разпети петък излязох на вън малко на въздух обърнах се и на небето видях Исус Христос разпънат на кръст....И се питам какво означава това а и тази нощ го сънувах..Влизам в една църква и питам попа какво означава това и той ми каза,че съм силно вярваща,но незнам дали за това го видях моля някой да ми помогне да разбера какво означава това....Блягодаря предварително....
3
1