Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Наука и Експерименти»Учени отрекоха известна теория за произхода на човека!

Учени отрекоха известна теория за произхода на човека!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Еволюция

Макар и повечето антрополози да са на мнение, че люлката на човечеството започва от Африка, а съвременните хора са произлезли от хомо еректус, нова хипотеза твърди, че тази еволюция не се е състояла в познатите ни етапи.

Учени от Оксфордския университет и Института за история на човека Макс Планк в Германия са стигнали до заключението, че хомо сапиенс е еволюирал едновременно в няколко архаични групи, а не само в една.

Според тази хипотеза предците на човека били разделени на няколко групи, а това разделение обяснява разнообразието в популациите на древните хора. С годините популациите са се смесили и това е довело до появата на хомо сапиенс.

Авторите на изследването са използвали открити в Африка каменни сечива, които показват, че еволюцията на човека е настъпила в различни периоди и в различни региони на Черния континент.

Аналогична е картината сред вкаменелостите. Съвременни черти се появили в различни групи и това потвърждава, че хомо сапиенс се появил благодарение на взаимодействието между относително изолирани популации архаични хора. Генетичното разнообразие в древността било толкова голямо, че едва ли е могло да се поддържа от една единствена популация.

Това показва, че първите хора са се появили в Африка, но хомо сапиенс е имал повече разновидности, отколкото сме предполагали. След време хомо сапиенс еволюира в хомо еректус, който напуска Африка и се преселва в териториите на Евразия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати