sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Маймуните изчезват заради магиически ритуали

Маймуните изчезват заради магиически ритуали

Маймуните изчезват заради магиически ритуали
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

101 вида маумуни са заплашени от изчезване заради традиционната медицина, алтернативните лечебни и религиозните практики в някои страни по света, алармира в своя статия сайтът на Би Би Си.

Според мащабно научно изследване приматите се използват и в магически ритуали като афродизиаци и амулети. От 390 изследвани вида маймуни, 101 редовно биват избивани заради телесните им части. Автори на изследването дават за пример паякообразните маймуни от рода Ateles, които според вярванията се ядат срещу ревматизъм. В някои райони на света пък месо от горила се дава на бременни.

Черноликата черна паякообразна маймуна и качулатите капуцини се смятат за лековити поне при шест болестни състояния. Паякообразна маймуна се използва в Боливия срещу ухапване от змия или паяк, при треска, настинка, кашлица, проблеми със съня, болки в рамото...

В Индия пък местните вярват, че ще се излекуват от астма, ако пият кръв от макак. Костите или черепите на други маймуни се смилат на прах, който се пие с чай. Жлъчният им мехур се яде, а кръвта и маста им се използват като мазила.

Общо 47 вида маймуни са избивани, тъй като се счита, че притежават лечебни свойства срещу различни заболявания. В в магически ритуали се използват 34 вида маймуни. А други 20 - и за двете цели.

"Въпреки съществуващите закони, консумацията и търговията за лечебни цели продължава", посочва ръководителят на изследването проф. Ромуло Алвес от Държавния университет Параиба в Бразилия.

Маймуните изчезват заради магиически ритуали

В много страни виреят различни вярвания, свързани с маймуните. В Сиера Леоне, например, кости от шимпанзе се окачва на кръста или на китката на децата, за да пораснат силни.

Индийците вярват, че ще придобият смелост и кураж, ако носят око на лангур като амулет.

От общо 101 вида примати 12 са класифицирани като силно застрашени, 23 - застрашени и 22 - под заплаха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Крумови закони
Крумови закони
05.07.2013 09:22
Законите са много "меки" когато става дума за животни, затова никой не ги спазва. Трябват по-строги закони, няколко по-сериозни наказания и да видим колко чести ще са тези варварски актове.
0
0