Вижте снимката на раждането на нова планета

Астрономи от Европейската южна обсерватория публикуваха първата снимка на новородена планета. Красивото изображение представя оформянето на планета около звезда-джудже.

Процесът е бил заснет около звездата PDS 70. Вижда се оформянето на небесно тяло, като това е първата снимка, от която може да видим как се появява нова планета.

Новата планета е била кръстена PDS 70b и е в орбитата на звезда, чиято възраст според учените е около 10 милиона години. Разстоянието между новата планета и нейната звезда е приблизително равно на разстоянието между Слънцето и Уран.

Анализите показват, че PDS 70b е газов гигант с няколко пъти по-голяма маса от тази на Юпитер. Повърхността на планетата е доста гореща с температура от около 1000 градуса по Целзий.

В центъра на изображението може да се види черна точка или т.нар. коронография – диск, който скрива звездата. По този начин телескопът може да заснеме зоната около нея.

Съдейки от снимките, учените смятат, че атмосферата на PDS 70b е покрита с облаци, а в центъра ѝ има гигантска кухина.

Първата по рода си снимка е направена благодарение на технологията SPHERE. Тя се базира на техника за обработване на данни, която отчита дори най-слабите сигнали за появата на нови планети.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати