Как да водим спор?

Как да водим спор?

Спор

Споровете са навсякъде около нас. Дори животните спорят. Те лаят, подскачат, ръмжат и дори се плюят едно друго. Така се опитват да повлияят на себеподобните си. Стойте настрана, казват те, или спрете да правите това, или дайте ми това. Човешките същества също спорят, но невинаги толкова ефективно.

На всички ни се налага, ежедневно, да влизаме в малки или големи спорове. В повечето случаи, целта на тези словесни битки е да се изясни ясно позицията на спорещите индивиди по даден проблем.

Споровете, стига да са ползотворни и да се приема мнението на словесния противник, ако то е правилното, могат да са полезни. Все пак още древните са казали, че в спора се ражда истината.

Има няколко техники и трикове, които можете да опитате. Те ще ви позволят да водите успешно спорове и да изложите вашата позиция, без да нараните отсрещната страна.

Как да водим спор?

Способността да спориш ефективно е всъщност умение да се учите и можете да се похвалите в много различни ситуации, като ви дава увереност да се наложите за себе си и за това, в което вярвате.

На първо място, избирайте словесните си битки правилно. Преценете първоначално струва ли си да хабите нерви и енергия за това, което ще защитавате, преди да започне самият спор.

Когато започне спорът, уважавайте какво има да каже другият. Спорът трябва да е двустранен; ако не успеете да чуете другата страна, нейните представители ще върнат жеста и няма да ви слушат. Отхвърлянето на мнението на дадено лице е нормално, но отказът да го чуете прави спора безсмислен.

Атакувайте идеите на отсрещната страна, а не човека, с когото са свързани.

Когато допуснете грешка, признайте си го. Признайте, че не сте разбрали правилно или сте били информирани погрешно. Да грешите, не ви прави по-малък човек, но да признаете, че грешите, ви прави по-голям.

Как да водим спор?

Доказателства от надеждни източници, които конкретно подкрепят вашата теза, могат да бъдат един от най-лесните начини да спечелите спор.

Хората обичат да мислят за себе си като за главния герой в тяхната житейска история. Накарайте опонентите да мислят именно това и ги омайвайте, за да променят мнението си, като внимателно се приспособяват към вашата теза.

Обяснете защо вярвате във вашата теза, откъде сте получили информация, как сте стигнали до заключенията си. Това ще принуди опонента ви да следва вашата линия на разсъждения, което може да бъде ефективен начин да спечелите спора.

Спорете по една тема, не позволявайте в спора да влязат и други тези. Ако допуснете и други теми да ви отвлекат, това ще направи самата словесна битка безсмислена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати